Suddensseger mot Jönköping

12 januari 2019 19:14
SSL

4-3 och två poäng

Det blev precis så jämnt spel som tabellpositionerna visar men vi tar det från början. Om matchen senast mot Malmö avslutades med drag så fick vi se det omvända från start idag. Ett förvånande passivt Rönnby, dessutom med mängder av misstag samt passningar som inte alls hittade rätt adress, detta spel gav JIK flera målchanser, nej inte alls bra matchinledning av hemmalaget. Möjligen nervöst då viktiga poäng stod på spel. Det blev trots spelet Västerås Rönnby som gjorde 1-0. Målet föranleddes av en spelvändning. Jonna Sjöberg hämtade boll i egen zon, spelade fram Linnéa Nilsson som sökte en passning mot bortre där Elin Björkman fanns. Bollen studsade dock in i mål via en Jönköpings back. Med enstaka sekunder kvar av perioden kvitterade Jönköping, ett riktigt höstlöv från backplats som studsade in via magen på rönnbyförsvarare, ett lika i sådana mål.

Till andra perioden skulle mera fart behövas samt ökad precision i passningsspelet om Tigers skulle göra ett ryck. 2-1 till Rönnby ramlade också in men en bra bit in i perioden, målet kom efter en serie av händelser med svajigt spel i egen zon. I detta läge tog Jonna Sjöberg helt enkelt tag i situationen, sprang upp och sprätte in 2-1, otroligt starkt mål där Jonna visade vägen. Tajt spel därefter. Jönköpings kvittering kom 18.33. En styrning strax framför Helen Bircher där JIK spelaren tilläts ta positionen framför mål ofredad alltför länge. 2-2 inför tredje.

För att ta hem matchen och tre poäng skulle Rönnbys spel behöva öka i tydlighet och intensitet, det var nog de flesta experter på läktaren överens om men tyvärr fortsatt tveksamt agerande. Jönköping satte 2-3 efter knappt sju minuter och tog ledningen för första gången under matchen, målet föranleddes av ett Rönnbyuppspel rakt i gapet på motståndaren, snyggt avslut i krysset men skottet kom från långt håll. Efter detta mål blev det plötsligt ordentlig fart under sulorna på Rönnbys spelare, möjligen också som en effekt av att JIK flyttande ned positionerna en aning. Chans på chans men inga mål. Uret tickade på och efter 16.46 tog Rönnbys coacher en time. Spel sex mot fem visade sig vara ett lyckat drag, kvitteringsmålet trycktes in redan 17.06. Therese Gustafsson gjorde målet och Jonna Sjöberg bakom passningen. Det blev 3-3 efter full tid och sett till hela matchen ett rimligt resultat.

Förlängning följde med spel fyra mot fyra. Här var det Tigers som tog initiativen. Skotten 6-1 fram till det avgörande målet med knappa fyra minuters spel visar tydligt hur det såg ut. Efter två minuter borde nog JIk åkt på en utvisning eller straff när Hanna Garman både hindrades från att avsluta vid öppet mål samt vältes, å andra sidan, ett bra fysiskt arbete av jönköpingsbacken Strandberg i ett matchavgörande läge. 4-3 målet kom istället efter 3.40 när Angelica Nordfeldt hittade krysset med ett lurigt skott från snäv vinkel, Therese Gustafsson spelade fram.

Vinst och två poäng men som helhet, märkligt tveksamt agerande av Tigers under stora delar av matchen. När det tredje baklängesmålet ramlade in blev det fart, attityd och tydlighet i spelet. Till det positiva är att ett mål trycktes in närmast direkt i spel sex mot fem samt att det inte var någon som helst tvekan om att det var Tigers som jagade bonuspoängen under förlängningen. Med vinsten krympte avståndet upp till sexan JIK med en pinne, nu är det fyra poäng upp. Avståndet nedåt till plats nio ökade till fem när Malmö något överraskande förlorade mot Örnsköldsvik. Dalen som jagar på åttonde plats, tre poäng efter, har hemmamatch under söndagen mot Täby. Kommande match är mot serieettan IKSU. Mera om denna match under veckan som kommer.