RÖN

Meriterande seger mot IKSU i Umeå

17 december 2017 20:45
SSL

Svenska mästarna IKSU kom kanske inte upp i förväntad nivå men detta förtar inte på något sätt Tigers mycket fina 5-8 seger i Umeå. En trevlig julklapp till alla Rönnbyfans och en skön hemresa för Tigers.

Innan match uppmärksammades IKSUs nio svenska VM-spelare för guldet i Umeå Energi Arena, åtta av dessa spelade matchen mot Rönnby plus Malgorzata Pazio, Polens främste VM-spelare.

Matchen kom igång inför TV-kameror och 1-0 till IKSU redan i det första bytet, diagonalpassning och mål, 37 sekunder. Fyra minuter senare kämpade Jonna Sjöberg till sig ett friläge, inget mål på avslutet men bollen blev kvar i anfallsläge, Jennifer Lindholm spelade fram Izabell Rydell som prickade krysset, 1-1. Iksus andra mål var en kontring, 2-1 efter 6.23, vilket också blev första periodens sista mål. Tyvärr två missade frilägen för Rönnby.

Rönnby spelade PP i början av andra och kvitterade. Jonna Sjöberg spelade fram Izabell Rydell som drog till med ett lågt slagskott. Drygt en minut senare satte Elin Björkman 2-3 på en knack i slottet, passning Linnea Nilsson. IKSU kvitterade när Rönnby spelade ett nytt power play, ett något onödigt baklängesmål kan tyckas när läget egentligen var under kontroll med boll i Rönnbys sarghörn. Med fem minuter kvar av perioden knackade Elin Björkman åter in ett mål, passning Angelica Nordfeldt. IKSU spelade PP mot slutet av perioden, inget mål men PP skulle fortsätta i början av tredje perioden.

Sista perioden och ledning 3-4 men det hela började som sagt med en drygt minuts boxplay. Underläget klarades av. Snabbt frislag av Rönnby i anfallszon och plötsligt står Elin Björkman ren framför mål och sätter 3-5 efter två minuter. Jonna gör ett uppoffrande arbete, tacklar IKSUs försvarare och drar in bollen i mål, 3-6 efter drygt sju minuter. IKSU fick en möjlighet att spela PP strax efter och mål direkt, 4-6. Vid IKSUs femte mål var Rönnbys försvar sovande och bakom försvaret fanns en lucka, 5-6 och nu var hemmalaget på gång med ett stort spelövertag. Rönnby försökte ändå lyfta spelet men anfallen blev väl korta. 13 minuter in i perioden träffade Emma Hellberg målramen. Med två och en halv minut kvar kontrade Rönnby in 5-7. Jonna Sjöberg spelade fram Isabelle Nordin Persson. IKSU satsade direkt efter tekning på spel med sex utespelare, tryck skapades men Rönnbys målvakt Helen Bircher fångade ett skott, satte fart på bollen fram till Linnea Nilsson som kunde avgöra med rönnbys åttonde mål, tid 18.13. IKSU fortsatte att jaga utan målvakt men inga fler mål. Slutresultat 5-8 och en riktigt fin vinst!

Avslutningsvis. Matchen i Umeå var den sista innan serien vänder. På 13 matcher har Rönnby spelat ihop 21 poäng. I våras var Malmö sista lag till slutspel med 33 poäng, året innan behövde Karlstad 30 för att landa som åttonde lag och ytterligare ett år tidigare behövdes 31 pinnar för att nå slutspel. Tigers är på väg att nå säsongens första målsättning men det är fortfarande en bit kvar, ett tiotal poäng till behövs sannolikt för att säkra spel om medaljer. Nu väntar jul- och nyårsuppehåll. Nästa SSL-match för Tigers är den 5 januari i Kristiansborgshallen. Malmö gästar Västerås.